tisdag 1 april 2008

Fairport Convention


En gång i tiden var Richard Thompson med i Fairport Convention. Bandet började som en engelsk kopia på The Band men blev efter hand allt mer brittiska. I en av deras första teveinspelningar får vi höra en skönlockig sjuttonårig gittarist slänga ur sig ett märkligt solo som får lyssnarna att haja till. Den underskattade sångerskan Judy Dyble, som snart ersätts med Sandy Denny, fyller i på refrängen men Ian Matthews, som senare startar eget band, är huvudsångare. Ashley Hutchings på bas, Simon Nicol kompgitarr och Martin Lamble trummor kompletterar uppställningen.

Fairport Convention startade den brittiska folkrocken och blev snart välkända på festivaler och klubbar runt om i England och började turnera utomlands. Judy Dyble sparkades som sagt och Martin Lamble dog i en bilolycka på hemväg från en spelning. Aschley Hutchins slutade liksom Ian Matthews. Ständiga medlemsbyten gjorde att bandet inte nådde sin fulla potential och plats i rockhistorien. Dock är det osäkert om det finns något annat band som har så devota fans som Fairport. De har varit föremål för en kult under närmare fyrtio år. De troende vallfärdar varje år till Festivalen i Cropredy där Fairport Convention som genom ett mirakel återuppstår år efter år efter år....
Det har skrivits långa biografier om alla medlemmar i Fairport och bandets alla olika upplagor har skärskådats i detalj i mängder av publikationer. De som vill söka vidare kan börja på Wikipedia eller på Fairport Conventions egen hemsida. När det gäller folkrock går helt enkelt inte Fairport att hoppa över. En kortversion av bandets historia finns här, från teveserien Folk Brittania.

Inga kommentarer: