torsdag 8 maj 2008

Ukulele på Hawaii



Från Japan är steget inte långt till Hawaii. Och nu har vi kommit till Ukulelens hemland. Ja, eller nästan i alla fall. Enligt myten var det en portugis som tog med sitt hemlands stränginstrument på en sjöresa och hamnade på Hawaii. Invånarna blev så begeistrade över portugisens spelande att han stannade och började tillverka instrumentet åt spelsugna hawaiianer. Namnet Ukulele lär betyda "den hoppande loppan" och syfta på fingrarnas rörelse över strängarna. Detta skall ha skett någon gång på 1880-talet. Tja, varför inte. Det duger som förklaring. Senare spred sig ukulelen till USA och blev "inne" på 20-talet. Även till Europa spred sig ukulelen och efter en downperiod på några decennier har den upplevt en renässans igen på senare år. Inte minst på grund av The Ukulele Orchestra of Great Britain(som för övrigt gästar Göteborg till hösten-missa inte dem)och många andra ukuleleband.
Här är det en välkänd virtuos som spelar en en lyrisk låt men det blå Stilla havet som bakgrund. Det är så det skall se ut förstås! Ytterligare en dröm som jag skulle vilja förverkliga någon gång. Att stå på en klippa vid, ja helst Hawaii men i värsta fall något annat ställe, och spela ukulele. Hmm, det tål att tänka på. Otha - San med Hawaii.

2 kommentarer:

Annika sa...

"Den hoppande loppan"... haha. Det hade jag aldrig hört förut men jag kan någonstans förstå varför. ;) Ukulele är ett underskattat instrument!

vodkabeat sa...

Ja, visst är det! Dessutom får man ett rätt okay instrument för 150 pix. Ganska svårslaget(det skulle väl vara mungiga i så fall) Jag har en egen ukulele som jag med mer vilja än kunnande försöker hantera. Men skam den som ger sig. Man kan ju lära sig mycket från youtube.