söndag 15 maj 2011

Tillbaka till rötterna


Ibland, ganska ofta, letar jag efter något oförstört, något bortanför musikstudiornas fräcka ljudbilder, snygga arrangemang, skolade stämmor. Vanligen hittar man den musiken i någon avkrok som kan ligga nästan var som helst i världen. På 60-talet upptäcktes Roscoe Holcomb längst ut på en enslig bergsväg i Kentucky. Opåverkad av radio och andra påfund hade han utvecklat sin spelstil ur gammal tradition och tränat sin röst i den lokala baptist kyrkan.

Både banjo och gitarr trakterades med en arkaisk teknik som skapade ett naturligt sväng. Många har försökt efterlikna detta märkliga spelsätt, men upptäckt att det inte är så lätt som det ser ut.

Roscoe Holcomb jobbade som kolgruvearbetare under största delen av sitt liv och dog följaktligen av lungproblem 1981. Här syns han i sin hemmiljö i ytterligare ett härligt klipp där dansen(vid 1.15) lägger ytterligare en dimension till musiken.

1 kommentar:

Christian Schickhardt sa...

Det här var ju helt underbart, tack! Jag har nyligen återkommit från en 2-veckors semester "deep in the heart of Texas". Där bor min syster sedan 30 år tillbaka bokstavligt mitt ute i skogen. Vargarna började yla cirka kl 3 på natten.

Tack vare min syster, hennes man och vänner har jag upplevt en del av Texas som en vanlig turist vanligtvis inte gör.

USA är ju så mycket mer än Kalifornien och New York dit de flesta åker. Så mycket landsbygd, trailer parks, småställen med udda och kufiska människor.

Uppskattar verkligen din blogg!

Howdy from Mill Valley! :-)